Yogaudstyr

Yoga kan være en dyr hobby og motionsform. I modsætning til fx løb og svømning, skal du, inden du kan dyrke yoga, have erhvervet dig noget yogaudstyr.

Noget af yogaudstyret er ”nice to have”, mens du ikke kommer udenom, at du fx skal bruge en god yogamåtte, der støtter dig i din yogapraksis og gør yogaen lidt mere komfortabel. Foruden yogamåtten er der yogaudstyr, så som yogablokke, ”yogapøller” og yogatøj, der alt sammen kan være medvirkende til at gøre yoga til en bedre – og ikke mindst mere givende – oplevelse for udøveren.

Som med alt andet, så fås yogaudstyr naturligvis i forskellige prisklasser, kvaliteter og er designet for specifikke formål. Noget yogaudstyr egner sig bedst til begyndere, mens andet yogaudstyr er forbeholdt erfarne yogier. Noget yogaudstyr udmærker sig ved fx at være åndbart, mens andet kan hjælpe dig med at nå helt ud i de svære stillinger.

Det gode yogaudstyr

Det gode yogaudstyr tager udgangspunkt i udøveren. Inden du køber yogaudstyr, er det således vigtigt, at du kender dig selv og har tænkt nærmere over dine egne behov. Dyrker du fx primært yoga i et center / studie, behøver du måske ikke dine egne yogablokke. Har du en mere seriøs tilgang til din yogapraksis, så kan det være, at du skal have yogablokke i flere forskellige størrelser.

Er du just begyndt til yoga, så bør du vente lidt med at erhverve dig en masse dyrt yogaudstyr. Dels kender du som nybegynder ikke dine egne behov godt nok til at investere en masse penge i tilbehør, og dels så ved du ikke, hvor din yoga vil tage dig hen. Noget yogaudstyr egner sig fx bedre til hot yoga, der typisk er mere sved-provokerende og fugtigt, mens andet yogaudstyr kan bruges i de lange, seje træk, som Yin yogaen er kendt for.

Yoga er efterhånden blevet big business her i vesten – stik imod den oprindelige filosofi. Man kan i dag let købe sig fattig i dyrt og moderigtigt yogaudstyr, så det kan betale sig at se sig for og handle med omtanke.

Gennemgang af yogaudstyr

Herunder finder du en kort gennemgang af det forskellige yogaudstyr, som du bør have kendskab til.

Yogatøj

Du får naturligvis brug for noget tøj, som du kan dyrke yoga i. Det behøver naturligvis ikke være yogatøj fra de allerdyreste mærker med trendy motiver, men overordnet set må det gerne være svedtransporterende, komfortabelt og ikke hæmmende for dine bevægelser og stræk.

Yogabukser

Start evt. med at dyrke yoga i det, som du allerede har. Et par træningsbukser kan du komme langt med. Selvom det er meget moderne med et par yogabukser, der sidder stramt om ben og numse, så er et par haremsbukser lige så fine at dyrke yoga i. Et par haremsbukser kan strækkes og har rum til at bevæge sig i. Sørg for at de har en elastik omkring benene, så de ikke flagrer eller kryber op, mens du dyrker yoga.

Shorts kan også gå an og er især et populært valg hos mænd, der dyrker yoga, og kvinder der dyrker hot yoga. Hvis du foretrækker at dyrke yoga i shorts, så find et par i spandex eller et par, der har et ekstra lag af spandex under det øverste lag. Nogle yogastillinger kan placere dig i stillinger, hvor du føler dig ukomfortabel.

Top

Det er vigtigt, at du er iført en top, der er nogenlunde tætsiddende og passer til din figur. En t-shirt der flagrer rundt og kryber op, kan gøre det ukomfortabelt at dyrke yoga. Der vil være yogastillinger, hvor hovedet er placeret nedad, så en vis form for stræk, så din top bliver siddende, er ideel.

Materialet, som din top er fremstillet i, bør passe til yogaformen. Er du mest til hot yoga så bør din top være svedtransporterende i højere grad, end hvis du dyrker mindre anstrengende former for yoga. Hvis du dyrker yoga i et center, bør du også have temperaturen i lokalet med i dine overvejelser. Nogle yogacentre er mere kølige end andre, og yogaklassen afsluttes med ”savasana” – et par minutters afslapning og rolig refleksion. Her kan det være rart, hvis du har en bluse eller en trøje, som du kan tage over dig, så du ikke fryser.

Sports-BH

Hvis du er kvinde, bør du iføre dig en sports-BH, når du dyrker yoga. Selvom yoga generelt er en behagelig form for motion, så kan en sports-BH hjælpe dig med at holde brysterne i ro og mindske bevægelse, når du glider fra den ene stilling til den næste. Dette giver dig en mere behagelig yogapraksis. 

Hårbånd / hovedbånd

Hvis du har langt hår, kan du med et bånd om hovedet, holde det på plads. Derved slipper du for at hår glider ned foran ansigtet og skaber irritation, mens du dyrker yoga.

Strømper

Strømper at dyrke yoga i er ikke en nødvendighed. Det er anbefalelsesværdigt at gøre det uden og dyrke yoga i bare fødder. Når det så er sagt, så kan det for nogle være bekvemt ikke at skulle dyrke yoga i et center i bare fødder. Sørg for at de strømper, som du dyrker yoga i, har et fornuftigt greb og er skridsikre. Normale sokker kan ikke anbefales, da du vil have sværere og sværere ved at stå fornuftigt på måtten, som timen skrider frem.

Yogamåtte

Din yogamåtte er naturligvis en essentiel del af dit yogaudstyr. Dette punkt er i rigt mål dækket andre steder på siden og du kan blive klogere og finde inspiration i nedenstående:

Din yogamåtte er din tro følgesvend. Er der noget af dit yogaudstyr, som du skal være særligt opmærksom på, så er det din yogamåtte. Her kan det godt betale sig ikke at vælge den først og den billigste.

Dyrker du yoga i et center eller har du for vane at tage din yogamåtte med dig, så bør du i tillæg til din yogamåtte også anskaffe dig en taske til den. Dette gør det nemmere at transportere din yogamåtte frem og tilbage, og sørger også for at den er bedre beskyttet for vind og vejr undervejs.

Hvis du ikke vil investere i sådan en, så overvej at lave din egen slynge ud af et reb eller noget velcro-bånd.

Yogatæppe

Et ”yogatæppe” har er praktisk og har flere formål. Du kan rulle det sammen og bruge det i forskellige yogastillinger, det kan være komfortabelt i de siddende øvelser og du kan lægge det over dig i ”savasana”, så du ikke fryser.

Dyrker du yoga i et studie, så er der typisk tæpper til yogierne, som de kan bruge. Tag et eller to med dig til din plads, inden timen starter. Dyrker du yoga derhjemme, så kan du blot bruge et regulært tæppe. Har du i forvejen et sådant, er der derfor ingen grund til at købe et decideret ”yogatæppe”.

Yogablokke

Mens meget yogaudstyr blot er til ”for syns skyld”, så kan en blok reelt hjælpe dig med at blive bedre til yoga. De kan, ligesom tæpper, hjælpe dig med at komme ud i yderpositionerne i stillingerne og således tilføje en ekstra dimension til din yogatræning.

Blokke kan også bruges i de siddende positioner, hvor de placeres under numsen, eller i stående positioner, hvor de placeres på måtten, under hænderne (fx i ”Ardha Chandrasana” / halvmånepositionen), for således at hæve hænderne fra måtten. De er således især gavnlige, hvis man ikke er fleksibel nok til at komme helt ud i yderpositionerne. Bruger du ikke en blok kan du risikere at overbelaste dine led (fx hasemuskulaturen i nævnte halvmåneposition) eller presse dig ud i en position, hvor du går på kompromis med andre elementer af positionen.

Yogablokke er lavet af skum, træ eller kork. De kan bruges i 3 forskellige størrelser og er således meget funktionelle. Hvis du dyrker en masse yoga derhjemme, så giver det god mening at anskaffe sig et sæt yogablokke. Hvis du derimod dyrker yoga i et center, så vil der typisk være yogablokke til rådighed.

Vær reelt også opmærksom på, at enhver firkantet ”kasse” kan virke som en yogablok. Blokke er derfor essentielle i din yogaudstyrspakke, men yogablokke er som sådan ikke.

Yogastraps / yogabælter

Igen er det en type yogaudstyr, der er velegnet til begyndere og dem, der ikke er fleksible nok til at komme ud i positionerne. Yogastraps bruges fx i øvelser, hvor du skal holde fast om dine fødder, men har besvær med at nå dem. De fungerer således reelt som forlængere af dine arme, og bruges fx i ”Paschimottanasana” / siddende foroverbøjning, hvis du har besvær med at komme nok frem og tage godt fat om dine fødder. Her kan du så bruge dit yogabælte til at lægge rundt om foden og gribe fat i hver sin ende af bæltet.

Som ved yogablokke gælder det, at ethvert reb, snor, bælte, der kan bruges som en forlænger for dine arme, kan bruges. Der vil være bælter tilgængelige i centret, så du behøver kun at anskaffe dig et sæt, hvis du dyrker yoga derhjemme eller ude i naturen.

Hvor skal du købe yogaudstyr?

Der er flere steder, hvor du kan købe dit yogaudstyr. Vi anbefaler, at du køber det hos en forhandler, der er specialiseret i yogaudstyr og ikke i en generisk sportsudstyrsforretning. Hos en yogaudstyrsforhandler kan du få råd og vejledning til, hvilken type yogatøj og hvilket udstyr der passer til dig i netop din situation. Der tages altså udgangspunkt i dine behov og du får ikke en “one size fits all“-løsning.

Hos Yogamaatte.dk samarbejder vi bl.a. med Den Intelligente Krop. Den Intelligente Krop er for dig, der ser din yogapraksis som en del af noget større. Du spiser måske sundt, tænker positivt og går op i, at både du, din familie, omgangskreds og naturen har det godt og trives. Her finder du, foruden yogaudstyr i en høj kvalitet, også mange gode artikler om, hvordan man lever sundt.