Yin yoga

Yin yoga er ikke nær så udbredt i vesten, hvis man sammenligner med andre velkendte yogastilarter som Hatha og Vinyasa. Yin er en mere stille og passiv yogaform, hvor fokus er på at holde positionerne og opnå helt dybe stræk.

Historien om Yin Yoga

Yin yoga har rødder i Indien og Kina. Der er mange udstræk og øvelser i Yin yoga, som du også vil se i den mere traditionelle yogapraksis, Hatha yoga.

Paulie Zink introducerede Yin Yoga til vesten i 1970. Han fokuserede ikke på at skabe flow og bevægelse, men i stedet på at udføre en række positioner og holde dem over et længere tidsspænd. Han kombinerede sine mange års erfaringer inden for kampsport med Taoist yoga og Hatha yoga. Yogastilarten kaldte han for Ying & Yang Yoga, som i dag er bedre kendt under betegnelsen, Yin Yoga.

Yin yoga

Til at starte med var hans elever ikke yogier, men derimod udøvere af Kung Fu og Martial Arts. De anvendte udstrækningsteknikkerne fra yoga, som et supplement til den fysisk hårde træning.

Yin og Yang er symbolet på alt tings iboende dualitet. Filosofien stammer fra den kinesiske Taoisme og er tilknyttet til det, som vi i Danmark kalder for Tai Chi. Yin dækker over det feminine, kølige, passive og immobile. Yang betegnes som forandring, at ændre sig, aktivitet og maskulinitet.

Kendetegn ved Yin Yoga

Et af de helt særlige kendetegn ved Yin er de mange minutter, som du holder et stræk. Det er ikke ualmindeligt, at du holder en position i 3-5 minutter, og i nogle tilfælde helt op til 20 minutter.

Formålet med at holde strækket så længe er et ønske om at arbejde med kroppens dybe bindevæv. Derfor foregår mange af Yin øvelserne på gulvet i en passiv tilstand. Det betyder, at du finder dig til rette i positionen, og så forbliver du i den uden at bevæge dig yderligere.

Derfor skal du dyrke Yin Yoga

Yin Yoga har en meditativ indgangsvinkel. Den kan praktiseres af alle, som ønsker en kontrast til træningsformer med meget bevægelse og højt tempo. Yin kan virke skadesforebyggende, og er i sin rene form tiltænkt at være en hjælp til at regulere strømmen af energi i kroppen.

Strækøvelserne er ofte centreret omkring hofter, korsben og rygsøjle. Teknikkerne bruges også af Yin udøvere til at bibeholde eller opnå en større fleksibilitet i deres led. Når du strækker vævet med de rigtige øvelser, bliver ledet både stærkere og mere fleksibelt.

En enkel og blid yogaform

Yin er en blid form for yoga, hvor alle kan være med. Den passive træning giver dig mulighed for afslapning i både krop og sind. Det er heller ikke ualmindeligt at ramme en meditativ tilstand under en Yin time.

Stemningen til en Yin yoga time er afslappet. Der kan være stille baggrundsmusik og yogalæreren har fuld fokus på at skabe et behageligt miljø.

Udfordringer ved Yin Yoga

Det lyder som en simpel yogaform, men det kan være udfordrende at holde og komme dybt ind i positionerne. Selv de helt små ændringer i en position kan være afgørende for det dybe stræk.

Det kan for mange være en kæmpe udfordring at holde kroppen helt stille og befinde sig i en passiv tilstand. Når du dyrker Yin yoga holder du stillingen og bevæger dig ikke, hvilket giver tankerne frit løb. Det kan være overvældende med tankestrømme, hvis du ikke er bekendt med meditationsteknikker, men også en god mulighed for at prøve meditation.

Det kan være en udfordring at holde et stræk i 3-5 minutter, idet du kommer dybere ind i strækket end ved andre træninger. Det kan mærkes under yogatimen, men være utrolig forløsende efterfølgende.

Yin-øvelser

Yin-øvelser kan hjælpe dig til at opnå større smidighed. Selvom øvelserne er simple, bør du kende din grænse og passe på ikke at overstrække dine led. Det er desuden vigtigt, at du går både ind og ud af stillingerne med forsigtighed.

Gå til testen

Se vores store test af yogamåtter

VI har testet 10 forskellige yogamåtter, så du ikke behøver at gøre det. Klik på knappen og find din yndlingsmåtte nu.
Gå til testen