Flow yoga

Flow Yoga er et yogasystem, som blev udviklet af den indiske Yogamester, Sri Krishnamacharya. Det er blevet populært at dyrke Flow i vesten.

Flow er også kendt under navnet, Vinyasa Flow yoga. Det er en term, som dækker over udøverens ubesværede og nærmest dansende bevægelse, fra en stilling til en anden.

Du vil støde på yogaklasser med “flow på skemaet. Det kan være Power Flow Yoga eller Vinyasa Flow.

Yogaformen har rødder i Ashtanga yoga.

Flow med åndedrættet

Åndedrættet er essentielt for at kunne opretholde et flow under yogatimen. Det betyder, at du bevæger dig ind og ud af stillingerne i takt med din indånding og udånding.

Brug åndedrættet som en hjælp til at fastholde din opmærksomhed på øjeblikket, aktiviteten og bevægelserne. Åndedrættet hjælper dig med at skabe et bedre fokus og blokere forstyrrelser.

Det er en bevægende meditation, som tillader selvforglemmelse og en intens følelse af at være tilstede. Det er lettere at holde et kontinuerligt tempo og hengive sig til selve bevægelsen, når du bevæger dig i takt med åndedrættet .

Udholdenhed, styrke og fokus

Det kræver både styrke og udholdenhed at skabe et godt flow under yogatræningen. I Flow Yoga er der ikke alene fokus på at skulle mestre yogastillingerne, men også på den gradiøse bevægelse ind og ud af stillingerne.

Det kan virke overvældende at opretholde et flow i 60-90 minutter, som en yogatime ofte varer. Det kræver udholdenhed at skifte mellem yogastillingerne selv med en god grundform.

Flow yoga

Nøglen til yoga er vejrtrækningen. Gennem en synkroniseret vejrtrækning og bevægelse, får du skabt et rum, hvor fokus er totalt. Du kan helt glemme, hvor hårdt det er at bevæge sig, når du aktivt henleder opmærksomheden til din vejrtrækning.

Bliver det for udfordrende at dyrke Flow, så det er tilladt at holde et hvil under yogatimen. Det er vigtigt at respektere kroppens grænser, altså bør du ikke ignorere smerter og fremtvinge skader.

Power Flow og Slow Flow

Power Flow er en yogaform med højt tempo, hvor det går hurtigt fra en position til en anden. Det er en fordel med en grundforståelse for Flow for at kunne lave de flydende skift mellem stillingerne. En Power Flow time er velegnet til den erfarne yogaudøver.

Som navnet indikerer, er tempoet i Slow Flow langsomt, når den sammenlignes med Power Flow. Her er fokus på langsommelige skift og færre gentagelser.

De langsomme bevægelser kan være din mulighed for at praktisere mindfulness og øve dig i at være fuldt tilstede i nuet. Slow Flow er begyndervenligt.

Vinyasa Flow

Grundprincippet i Vinyasa er at forlade en stilling for at indtage en ny stilling. En Vinyasa time er kendetegnet ved at rumme en lang række stillinger. Når der tilkobles en dimension af Flow til Vinyasa, så består timen i af flyde mellem en række positioner og holde et dynamisk tempo i takt med vejrtrækningen.

Der er ikke to Vinyasa Flow timer som er ens. Det er op til yogalæreren at sammensætte både øvelser og fastsætte et tempo til undervisningen.

Power Flow og Slow Flow yoga

Hvorfor dyrke Flow Yoga?

Der er individuelt, hvorfor man har lyst til at forsøge sig med en Flow time. Det kan være behovet for at dyrke en mere dynamisk yogaform end eksempelvis Hatha yoga. Det kan være et ønske om at prøve en ny yogaform eller forbedre overgangene mellem de forskellige yogapositioner.

Gå til testen

Se vores store test af yogamåtter

VI har testet 10 forskellige yogamåtter, så du ikke behøver at gøre det. Klik på knappen og find din yndlingsmåtte nu.
Gå til testen