Tykke yogamåtter

Der er både fordele og ulemper forbundet med at dyrke yoga på en tyk yogamåtte. Tykkelsen på yogamåtten har stor betydning, da det er afgørende for, hvor komfortabelt du ligger. Såfremt du vælger en yogamåtte, der er for tynd, kan det medføre smerter i ryg og knæ, og i sidste ende resultere i, at du måske får skader. Er yogamåtten derimod for tyk, kan det have en negativ indflydelse på din balance, så du ikke er så stabil i især de stående øvelser.

Netop balancen er vigtig, når man dyrker yoga, men omvendt vil man også gerne kunne lave sin solhilsen under relativt komfortable omstændigheder. En tyk yogamåtte med en god fasthed og et skridsikkert underlag kan derfor være løsningen.

Tyk yogamåtte fra Adidas

Adidas Dark Grey – 6 mm.

Dark Grey fra Adidas er en alsidig og funktionel yogamåtte. Den er 6 mm. tyk og kvaliteten er helt i top. Måtten måler 173 x 61 x 0,6 cm.

Køb hos Apuls
Reebok yogamåtte 8 mm

Reebok Training Mat – 8 mm.

Training Mat fra Reebok er til dig, der gerne vil have en komfortabel yogamåtte, som du også kan bruge til Pilates og udstrækningsøvelser. Måtten måler 183 x 61 x 0,8 cm. og er i en sublim og holdbar kvalitet.

Køb hos Apuls
Titan two color yogamåtte

Titan Two Color Yoga – 6 mm.

Med Two Color Yoga fra Titan får du en komfortabel yogamåtte i et lækkert design og med en skridsikker underflade. Måtten er 6 mm. tyk og måler 173 x 60 cm.

Køb hos Apuls
Airex tyk yogamåtte

Airex YogaPilates – 8 mm.

Airex YogaPilates er en blød måtte, der giver optimal støtte til knæ, ryg og lænd. Den er mindre elastisk end andre Airex-måtter og har en skridsikker underflade, så du står fast i selv de mest krævende stillinger. Måtten måler 190 x 60 x 0,8 cm. og er fri for både phtalater og latex.

Køb hos Den Intelligente Krop
Tyk yogamåtte eko tex

Eko Tex – 5 mm.

Eko Tex egner sig til de fleste yogatyper. God og holdbar kvalitet med en ru overflade, der sikrer dig et godt greb. Måtten er Öko Tex-certificeret og derved helt fri for skadelige og allergifremkaldende stoffer. Måtten måler 185 x 60 x 0,5 cm., tåler en tur i vaskemaskinen og fås i 3 forskellige farver.

Køb hos Den Intelligente Krop
Tyk træningsmåtte eko tex

Eko Tex Ultra – 7 mm.

Eko Tex Ultra er en opgraderet version af den populære Eko Tex yogamåtte. Den er velegnet til dig, der ofte dyrker yoga og ønsker en måtte, der er komfortabel og yder optimal støtte uden at veje for meget. Eko Tex Ultra lever op til Öko Tex 100-standarden og er i en så holdbar kvalitet, at den af brugere kaldes “Mat for life”.

Køb hos Den Intelligente Krop

Fordele og ulemper ved hver tykkelse

Tynde yogamåtter er 3-4 mm. i tykkelsen, mens standardyogamåtter er mellem 5-7 cm. En tyk yogamåtte er således 8+ mm. i tykkelsen. Det er muligt, at få yogamåtter på tykkelser op til 1 cm., mens tykkere yogamåtter typisk går under betegnelsen “træningsmåtter”.

Ønsker du en yogamåtte, der er tyndere endnu, så kan en rejseyogamåtte være sagen. Rejseyogamåtten, der blot er 1,5 mm. tyk, kan let foldes og vejer ikke meget, hvilket gør den nem at have med i kufferten. Er du ofte på farten og ynder du at dyrke yoga, når du er afsted, så er en yogamåtte på 1,5 cm en god investering. Den foldes nemt sammen og vejer ikke meget. Ud over fleksibiliteten giver tynde måtter som disse dig også mulighed for at få en bedre følelse af gulvet, og du vil således opdage, at du står bedre og mere stabilt på en tynd yogamåtte, end du gør på en tilsvarende tyk.

Er du i tvivl om, hvor tyk din yogamåtte skal være, så går du som udgangspunkt aldrig helt galt i byen ved at købe en yogamåtte med en tykkelse på 4-6 mm. Yogamåtter i 6 mm. giver dig en rigtig god støtte og du står samtidigt stabilt selv i de mest krævende øvelser. En sådan yogamåtte har også den fordel, at den er alsidig. Du kan således både bruge den til pilates, til udstrækningsøvelser eller i forbindelse med en decideret styrketræningssession.

Yogamåtter på tykkelser mellem 3 og 4 mm. er også rigtigt populære. Her får du en god kombination af ydeevne og transportabilitet. Dyrker du ofte yoga, kan en yogamåtte på 3 mm. være ideel, da du får nok støtte til dine knæ, samtidig med at de er nemme at bære til og fra studiet.

Hvad er din yogamåtte lavet af?

Lige så vel som yogamåtter kommer i varierende tykkelser, fås de også i flere forskellige materialer.

PVC: De fleste yogamåtter er lavet af polyvinylchlorid, PVC. Dette materiale giver en god holdbarhed, klæbrighed og komfort. På trods af den dokumenterede ydeevne som yogamåttemateriale, har PVC modtaget kritik for ikke at være miljøvenligt.

Skum: Den “miljøvenlige” version af PVC-yogamåtter, skumyogamåtten, tilbyder de samme egenskaber som PVC, men er mere miljøvenligt. Den eneste ulempe ved skumyogamåtter er, at de indeholder latex, der kan være problematisk for nogle yogier med allergier.

Gummi: Et andet populært valg blandt miljøvenlige yogamåtter er yogamåtter i gummi. Dette kan være et fint alternativ til PVC-måtten. Ligesom skumyogamåtter indeholder gummimåtter latex. Dem med allergi bør dog finde et andet alternativ.

Bomuld: Sommetider kaldes ”traditionelle yogamåtter” for bomuldsyogamåtter. Bomuldsyogamåtter er tynde og miljøvenlige. De kan også anvendes på toppen af ​​andre yogamåtter til at yde den støtte, som bomuld alene ikke tilbyder. Bomuld absorberer sved godt og øger faktisk grebet, når det er vådt.

Jute: Jute er et slidstærkt og genanvendeligt materiale med naturlige farvevariationer. Det har samme bæredygtighed og elastik som bomuldsyogamåtter. Ligesom bomuldsmåtter, anvendes yogamåtter i jute normalt over en anden yogamåtte for derved at opnå en rigtig god trækkraft og støtte. Jute er dog et meget fibrøst materiale, der er lidt roligere end bomuld og absorberer mindre fugt.

Størrelsen på din yogamåtte

Et er tykkelsen på din yogamåtte, noget andet er størrelsen. En standardmåtte er ca. 61 x 173 cm, men længden kan undertiden variere. Både 180 cm. og 187 cm. er typiske alternative længder, men nogle yogamåtter er dog så lange som 213 cm.

Mens de fleste yogier vil passe på en standardstørrelse måtte, skal højere yogier forsøge at eksperimentere lidt. Et godt tip er at prøve med din hundestilling på en standard yogamåtte. Er dinedine hænder og fødder sikkert på måtten, så er længden tilstrækkelig.