Test af yogamåtter

Yoga er på rekordtid blevet en populær motionsform i vesten. Både store som små, mænd som kvinder, tyk som tynd dyrker i dag yoga i et af de mange yogastudier eller træningscentre i Danmark. Qua denne opblomstring i en ellers ældgammel motionsform findes der i dag et væld af yogaudstyrs og yogatøjsproducenter, der alle har lavet kollektioner målrettet både hobby-yogier og yogaundervisere.

Det kan være svært at navigere i mængden af yogaudstyr på markedet, men fortvivl ej – vi er klar til at hjælpe. I dette indlæg har vi samlet vores anbefalinger til den bedste yogamåtte på markedet. I vores omfattende test af yogamåtter sammenligner vi forskellige yogamåtter fra anerkendte producenter på parametre som skridsikkerhed, bæredygtighed og holdbarhed.

Gå i dybden med vores store yogamåtte test herunder, så du undgår at købe den forkerte yogamåtte.

Klik her for at gå direkte testresultatet eller se testvinderne her. Alle testvindere i vores yogamåtte test er i oversigten herunder markeret med to medaljer 🏅.

Anmeldelse af Reebok mat yoga delta

🏅 Reebok Mat Yoga Elite DELTA 🏅

Reebok er en af verdens mest anerkendte producenter af performancebaseret sportstøj og sportsudstyr. Her får du en yogamåtte, der både er funktionel, komfortabel og æstetisk pæn at se på. Måtten tåler et stort pres og er formet i et robust materiale. Den har et skridsikkert underlag og den let-noprede overflade sikrer et stærkt greb, selvom du skulle være dækket af sved. Her får du en yogamåtte, som du kan have glæde af i mange år frem.

Reebok Mat Yoga Elite DELTA er produceret i blødt skum, der gør den behagelig at bruge også under 75 minutter lange sessioner. Den måler 183 x 61 x 0,5 cm. og vejer 850 gram.

Gaiam yogamåtte test

🏅 Gaiam Root To Rise Yoga 🏅

Gaiam er din garanti for, at du får kvalitetsyogaudstyr, som du kan have gavn af i flere år frem. Denne yogamåtte er ingen undtagelse. Her får du en højt funktionel og yderst alsidig yogamåtte, som du både kan bruge til yoga, træning, pilates og til dine udstrækningsøvelser. Måtten har en tykkelse på 3 mm., hvilket sikrer dig stabilitet, selv under de mest krævende yogaøvelser.

Yogamåtten fra Gaiam har en let-nopret overflade, der sikrer dig et stærkt greb gennem hele din session. Overfladen er perforeret, så sved og fugt kan transporteres væk fra måttens overflade. Underfladen er holdt i et skridsikkert materiale. Måtten er lavet i holdbart skum og er garanteret fri for phthalater.

Anmeldelse af Eko tex yogamåtte

Eko Tex fra Den intelligente krop

Eko Tex er en god all-around måtte, der udmærker sig ved at være skridsikker og garanteret fri for skadelige og allergifremkaldende stoffer, som fx latex. Denne yogamåtte er velegnet til de fleste yogatyper, og du kan således bruge den i forbindelse med både varm og normal yoga.

Måtten måler 185*60*0,5 cm. og fås i 3 forskellige farver (safran, blå og lilla). Den kan maskinvaskes ved 40 grader og lever op til Öko Tex 100 standarden.

Anmeldelse af Abilica yogamåtte

Abilica Eco

Eco 4 mm. fra Abilica er en ganske unik måtte. Designet af måtten gør, at du har et stabilt og stærkt greb under selv de mest svedige omstændigheder. Eco er 0,4 mm. tyk, hvilket gør den ideel til dig, der ønsker en letvægtsmåtte, som er nem at transportere, og ikke fylder meget i sammenrullet tilstand. Måtten er tofarvet og bagsiden er dækket af et slidstærkt materiale, der også er med til at sikre dig en skridsikker måtte, som du kan stå fast og stabilt på.

Måtten både vejer og fylder lidt i sammenrullet tilstand. Den består af to lags TPE-materiale og tåler en tur i opvaskemaskinen ved 40 grader. Fås i grøn.

Anmeldelse af Yogalove Eco

Yogalove Eco

Eco fra Yogalove er lavet af naturgummi og er helt fri for både hormonforstyrrende phtalater og allergifremkaldende latex. Som noget unikt ved yogamåttens materiale finder du en gennemgående snor i materialet jute.

Jute er et stof, der minder om bomuld. Det er med til at gøre yogamåtten både skridsikker at stå på og sikre at udøveren har et godt greb selv i de mest krævende stillinger. Yogamåtten er 4 mm. tyk. Den måler 63 cm. i bredden og 183 cm. i længden. Den kommer i en askegrå farve og tåler maskinvask ved 40 grader.

Test af Travel yogamåtte fra Yoga Design Lab

🏅 Travel Mat fra Yoga Design Lab 🏅

Denne letvægtsmåtte er velegnet til den øvede yogi, der ønsker et fast og stabilt underlag til at udøve sin yoga-praksis på. Med Travel Mat fra Yoga Design Lab får du en flot og lækker yogamåtte, der skiller sig ud i studiet. Her får du en miljøvenlig yogamåtte og håndklæde-kombination, der er produceret i 100% genanvendeligt naturgummi. Foruden naturgummimaterialet er Travel Mat produceret med et absorberende microfiber toplag, der er med til at give dig et rigtig stærkt greb.

Travel Mat er nem at have med at gøre, da den hverken vejer eller fylder meget i sammenfoldet tilstand.  Brug den som din rejsemåtte eller til at lægge udover måtten i studiet. Måtten er velegnet til flere forskellige yogatyper og Pilates.

Travel Mat fra Yoga Design Lab fås i 9 flotte farvekombinationer. Den kommer med en holdbar strop til transportation og kan maskinvaskes på det mildeste program.

Test af Abilica bamboo mat

Abilica Bamboo

Bamboo fra Abilica er fremstillet i et lækkert, blødt bambus-materiale, der føles godt mod kroppen. Bambus er kendt for sin evne til at absorbere fugtighed hurtigt, og du vil derfor opleve, at du har et godt greb i måtten, selv når du bliver rigtig fugtig til en Hot Yoga-session. Den bliver ikke glat, som klassiske yogamåtter har det med at gøre, og den skridsikre underflade, sørger for, at måtten bliver på sin plads.

Foruden ovenstående så får du med Abilica Bamboo en yogamåtte, der virker antibakteriel og er modstandsdygtig overfor lugt. Den tåler en tur i vaskemaskinen og er garanteret miljøvenlig og helt fri forskadelige stoffer.
Test af Combo studio mat fra yoga design lab

🏅 Combo Studio Mat fra Yoga Design Lab 🏅

Combo Studio Mat er en premium yogamåtte / yogahåndklæde kombination. Måtten kommer i 9 flotte designs, har en høj grad af funktionalitet og er produceret i miljøvenlige materialer. Den kan, som nævnt, både fungere som yogamåtte i studiet, i hjemmet eller på rejsen og som praktisk håndklæde under din session.

Combo Studio Mat er fremstillet i to lag, hvoraf det øverste er mikrofiber i høj kvalitet og underlaget i naturligt gummi. Du får derfor en yogamåtte, der giver dig et greb som et håndklæde og et skridsikkert underlag, der samtidig er med til at gøre måtten blød og komfortabel at bruge.

Combo Studio Mat er lavet i 100% bionedbrydelige materialer. Den er 3,5 mm. tyk og måler 178 x 61 cm. Måtten kommer med en holdbar strop, der gør transport til og fra studiet nem. Måtten tåler maskinvask på mildeste program.

Test af Airex Coronella yogamåtte

🏅 Airex Coronella 200 🏅

Coronella 200 er en robust og alsidig yogamåtte, som du kan bruge til alle typer af yoga, Pilates, træning og udstrækning. Måtten er en af topmodellerne fra Aires, og tilbyder en enestående funktionalitet og komfort, der hurtigt gør den til din yndlingsyogamåtte.

Måtten har en lukket cellestruktur, der gør, at den holder sig ren og hygiejnisk selv ved længere tids brug i studiet. Derudover har den antibakteriel beskyttelse, så både bakterier, mug og patogene organismer ikke får fæste. Både cellestrukturen og den antibakterielle beskyttelse er medvirkende til, at du her får en yogamåtte, som du kan bruge i flere år fremover.

Coronella 200 har ligesom sin forgænger en skridsikker underflade, der gør, at den står fast under selv de mest krævende yogasessioner. Det innovative skum med lukkede celler som måtten er produceret af, sikrer dig et godt greb på tværs af alle yogaformer, Pilates og træningsøvelser.

Aires Coronella 200 er udviklet og produceret i Schweiz. Den er 1,5 cm. tyk og måler 200 x 60 cm.

Testresultat

Producent / MærkeStørrelseKomfortFunktionalitetDesignTestvinderGå til forhandler
Airex Coronella200 x 60 x 1,5 cm.5/54/52/5JaDen Intelligente Krop
Abilica Eco175 x 61 x 0,4 cm.3/54/53/5NejAbilica
Yoga Design Lab178 x 61 x 0,1 cm.2/55/55/5JaDen Intelligente Krop
Reebok183 x 61 x 0,5 cm.4/54/54/5JaApuls
Den Intelligente Krop185 x 60 x 0,5 cm.4/53/53/5NejDen Intelligente Krop
Yoga Design Lab178 x 61 x 0,4 cm.4/55/55/5JaDen Intelligente Krop
Yogalove183 x 63 x 0,4 cm.3/54/53/5NejYogalove
Abilica Bamboo172 x 61 cm.2/53/54/5NejAbilica
Gaiam173 x 61 x 0,3 cm.4/54/55/5JaApuls

Find den bedste yogamåtte

Hvilken yogamåtte er den bedste? Det kan være svært at give et entydigt svar på dette spørgsmål. Når alt kommer til alt, så er vi alle forskellige ift. præferencer, hvilken type yoga vi dyrker og sværhedsgraden / ambitionsniveauet. Selvom det kan være svært at udpege den bedste yogamåtte, så er der dog nogle kriterier, som vi alle kan blive enige om, er vigtige at den gode yogamåtte har. I vores yogamåtte test har vi bl.a. kigget på nedenstående faktorer.

Kvalitet

Kvaliteten af en yogamåde kan afledes direkte til funktionaliteten. En god yogamåtte skal være behagelig at bruge for udøveren og støtte op om dennes praksis. Den må hverken være tynd eller for tyk, da du så enten giver afkald på komfort eller stabilitet. En tykkelse på 0,4 – 0,6 mm. er ofte at foretrække for de fleste yogier. Dette er en god all-around yogamåte, der passer med de fleste stilarter og yogiers temperament. Ønsker du en tykkere yogamåtte, så findes der også gode yogamåtter med en tykkelse på 0,8 mm.

En god yogamåtte har et skridsikkert underlag, så du ikke utilsigtet rykker dig under din yogasession. Den skal kunne tåle en vis grad af belastning, uden at du synker for dybt ned i den, og den bedste yogamåtte har således en komfortabel overflade og giver samtidig støtte til dine positioner. Selvom underlaget er glat og skridsikkert, så må overfladen gerne være let nopret. Dette sikrer dig, at du har et godt greb i din hundestilling, og undgår at dine hænder og fødder glider hvert til sit – selv under svedige omstændigheder. I de bedste yogamåtter kommer nopringen af små gennemgående perforeringer i yogamåtten, der samtidig med grebssikringen hjælper til med at gøre måtten åndbar og svedtransporterende.

Holdbarhed

Når man bruger flere hundrede kroner på en yogamåtte, så ønsker man naturligvis et produkt, som man kan have glæde af i mange år fremefter. En god yogamåtte er lavet i et materiale, der tillader dagligdags brug. Den skal kunne holde til, at man vrider, stamper, presser og hopper på den uden, at den tager skade af det. Dette afhænger ikke kun af materialet, som den er lavet i, men også af de omstændigheder og metoder, som den er produceret under.

Et vigtigt parameter i vurderingen af holdbarheden er også, hvor nem den er at rengøre / vedligeholde. Kan den rengøres med en smule vand og tåler den sæbe? De bedste yogamåtter tåler en tur i opvaskemaskinen på de mildeste programmer. Herved får du en yogamåtte, der holder sig ren og pæn længere.

Bæredygtighed

Yoga, der i bund og grund handler om at få en krop og sjæl, der er i balance, ønsker at leve en livsstil, hvor de ikke tærer unødigt på jordens ressourcer. De foretrækker derfor en yogamåtte i et miljøvenligt materiale, som fx naturgummi er det.

En fordel ved en yogamåtte i et bæredygtigt materiale er også, at den er fri for phtalater, latex m.v, så den derfor er allergivenlig. De bedste yogamåtter indeholder ikke PVC eller andre skadelige stoffer, hvilket naturligvis afspejles i prisen. Ønsker du en miljøvenlig yogamåtte kan den nemt koste et par 100 kr. mere, end de billigere alternativer, der typisk importeres direkte fra Kina, hvor de masseproduceres.

Design

Det æstetiske må naturligvis også være gerne være på plads. De bedste yogamåtter i denne kategori har detaljer, der indikerer, at der er tænkt over designet. Dette gør sig fx gældende for Adidas’ yogakollektion, der har yogamåtter, der er designet af Stella McCartney. Man kan lige så godt omgive sig med smukke ting, når det er muligt.

En vigtig tommelfingerregel i forhold til designet af din yogamåtte er at have i mente, at yogamåtter med et lækkert design, ofte også er lavet i materialer, der er bæredygtige og komfortable at bruge. Det er de færreste produkter, hvor man bruger ressourcer på design, men producerer i materialer i en lav kvalitet.

Testvindere

Producent / MærkeStørrelseKomfortFunktionalitetDesignTestvinderGå til forhandler
Yoga Design Lab178 x 61 x 0,1 cm.2/55/55/5JaDen Intelligente Krop
Reebok183 x 61 x 0,5 cm.4/54/54/5JaApuls
Gaiam183 x 63 x 0,4 cm.5/54/53/5JaApuls
Yoga Design Lab178 x 61 x 0,4 cm.4/55/55/5JaDen Intelligente Krop
Airex Coronella200 x 60 x 1,5 cm.5/54/52/5JaDen Intelligente Krop

Hvilken type yoga er du til?

Selvom vi i ovenstående test af yogamåtter har været meget grundige og forsøgt os med mange af de mest populære modeller på markedet, så kan testen naturligvis ikke stå alene. Der findes rigtig mange typer af yoga-stilarter, og mange af dem er populære i Danmark, hvor der – for at nævne nogle få – bl.a. undervises i BikramHatha og Yin yoga i studier i alle danske byer.

Du bliver derfor nødt til at tage udgangspunkt i den type yoga, som du foretrækker. Dyrker du fx hot yoga, bør du have en måtte, du kan stå fast på, selv om hænder og fødder er våde af sved. Er du mere til Power / Vinyasa yoga, kan en yogamåtte med en ekstra skridsikker bund sørge for, at din måtte ikke flytter sig under din praksis.

Flere yogaudøvere vælger også at kombinere deres yoga med fx Pilates eller styrketræningsøvelser på gulvet. Både Pilates-måtter og almindelige træningsmåtter er typisk tykkere og har bedre polstring end klassiske yogamåtter. Ynder du at variere din træning, så bør du kigge mere i retning af en tyk måtte, som du finder her. Vil du have en yogamåtte, der passer til forskellige yogatyper, så finder du vores favorit i ovenstående test af yogamåtter.

2 ting at overveje, når du køber en yogamåtte

Den type yogamåtte, du har, kan i høj grad påvirke din træningsoplevelse. De dage, hvor yogamåtter kun var tilgængelige i to farver (lilla og blå) og kun kunne laves ved hjælp af grundlæggende polyerstermaterialer, er ovre.

Yoga-trenden har fået mange virksomheder til at snuble over hinanden i kapløbet om at udvikle de bedste yogamåtter på markedet. I dag strækker udvalget sig fra tynde yogamåtter til tykke yogamåtter, og fra budgetvenlige yogamåtter til yogamåtter lavet af miljøvenlige materialer.

Ud over æstetisk skønhed skal selve yogamåtten holde dig stabil og du skal kunne holde balancen, når du dyrker yoga. Det skal også være lavet af materialer, der kan holde dig komfortabel under din praksis.

Hvilken størrelse yogamåtte skal jeg købe?

Dette er muligvis det allerførste aspekt at overveje, når du køber en yogamåtte. Yogamåtten kommer i en række forskellige størrelser. Når du køber, bør du overveje måttens længde og bredde for at se, om den passer til dig. Mange yogamåtter har næsten altid en bredde på 60 cm, mens længden varierer fra 176 cm til over 2 meter.

Er du på udkig efter en yogamåtte til et barn, så bør du naturligvis overveje forskellige yogamåttemål.

En god måde at teste hvorvidt størrelsen på en yogamåtte passer til dig er at lave en Downward Dog. Hvis dine hænder og fødder står fast og sikkert kan du vælge den pågældende yogamåtte.

Hvor tyk skal din yogamåtte være?

Tykkere måtter er mere komfortabel, men kun op til et vist punkt. For eksempel, hvis dine yogastillinger involverer mange stående stillinger hvor du skal holde balancen, så vil en tyk yogamåtte ikke gøre dig noget godt. Den reducerede kontakt med gulvet forårsaget af dens tykkelse vil i sidste ende reducere din stabilitet når du dyrker yoga.

Hvis du er nybegynder, er det mere tilrådeligt at købe en standardmåtte, der er omkring 4 mm tyk.

Glem ikke at rengøre og desinficere din yogamåtte

Yogamåtter absorberer al den sved, olie og snavs, som de udsættes for. Det betyder, at de hurtigt kan blive beskidte, ildelugtende og endda forurenede med bakterier, især efter en varm yogatime eller en særlig svedig asana-session.

Undersøgelser viser nemlig, at svampe og bakterier, der blandt andet forårsager fodsvamp, plantar vorter, stafylokok-infektioner og ringorm, findes ofte på yogamåtter, da de trives i varme, mørke, fugtige omgivelser.

For at holde alt det snavs væk fra din yogamåtte er det afgørende at rengøre den med jævne mellemrum.

Det er ligeledes vigtigt at huske på, at hvis du renser din yogamåtte, men ikke desinficerer den, gør du måske ikke nok for at slippe af med disse bakterier. Mens rengøring fjerner bakterier, dræber desinfiktion bakterier. Og selv om hver metode fungerer individuelt, er det vigtigt at gøre begge dele for at rense din måtte fuldt ud.

Sådan rengør du din yogamåtte

Du kan rengøre din yogamåtte ved at lave en opløsning af varmt vand og et par dråber opvaskemiddel i en sprayflaske. Sprøjt din yogamåtte med opløsningen og skrub den derefter fast med en mikrofiberklud. Vær dog ikke for kraftig med din skrubning, da du gerne vil beholde måttens naturligt klæbrige karakter intakt.

Sørg for at sprøjte og skrubbe begge siger. Skyl derefter din måtte af med varmt vand og lad den lufttøre.

Vask din yogamåtte med sæbe og vand mindst en gang om måneden. Selv om måttens lugt er en god indikator for, at den trænger til en vask når den begynder at lufte, har den allerede absorberet en masse sved og snavs i perioden op til, som dækker din krop ved hver brug.

Så hvis du holder dig til at rengøre måtten en gang om måneden, vil du sikre at din yogamåtte aldrig bliver for dårlig.

Sådan desinficerer du din yogamåtte

Sprøjt opløsningen på begge sider af din yogamåtte og brug et håndklæde til at tørre det af. Dette bør dræbe patogenerne, der dvæler på din måttes overflade og friske dens lugt op. Det er vigtigt at begge sider af måtten desinficeres, da mikrober kan migrere fra den snavsede dige til den rene, når de rulles sammen.

Desinfiktering er ikke kun nødvendig for at afværge lidelser som fodsvamp, plantar vorter, stafylokok-infektioner og ringorm; det kan også hjælpe med at rense snavs og olie fra overfladen af din yogamåtte. Det er en god ting, i betragtning af at alle disse ting kan forårsage hudsygdomme, inklusive akne.