Power yoga

Power Yoga er en mere fitness orienteret og Vinyasa-fokuseret yogapraksis, som opstod i 1990’ernes Amerika.

Modsat andre yogastilarter, som eksempelvis Hatha og Bikram Yoga, er Power yogaformen ikke et system. Det skal mere ses som en sammensætning af Vinyasa øvelser, og en sekvens der mest af alt minder om Ashtanga Yoga.

Hvor stammer Power Yoga fra?

Power Yoga har ikke en fast ramme for udførelse og sammensætning af øvelser. Der kan derfor herske usikkerhed om, hvilken underviser der kan kalde sig for stifter af yogaformen.

Ifølge det anerkendte magasin Yoga Journal er grundlæggeren af Power Yoga, Beryl Bender Birch, født i Amerika i 1942. Hun tilbragte i en alder af 32 år seks måneder med yogastudier i Indien, hvorefter hun stiftede yogacentret, Winter Park, i Colorado. På baggrund af dette siges yogaformen at være stiftet af Beryl Bender Birch.

I 1980’erne blev hun introduceret til Ashtanga, som hun senere hen begyndte at undervise i. Hendes dybe rødder i Ashtanga kan spores i sekvenserne i Power Yoga.

Power Yoga øvelser

Når der står Power på programmet, så ved du aldrig, hvad du kan forvente af øvelser. Du kan aldrig helt vide, hvad du går ind til. Yogatimen varierer alt efter, hvem du undervises af, da yogalærerne selv sammensætter timen, herunder sekvens og øvelser.

Underviseren har nemlig større fortolkningsmuligheder og frie tøjler til at sammensætte en sekvens. Der er dog visse basiskomponenter, som ofte integreres i yogatimen.

Basiskomponenter

Basisøvelserne stammer fra vinyasa, hvorfor du måske kender navnene.

En yogatime med Power yoga på skemaet kan rumme følgende øvelser:

  • Barnets stilling
  • Nedadgående hund
  • Stående foroverbøjning
  • Solhilsen A
  • Solhilsen B
  • Stående balanceøvelser som træets stilling
  • Bagoverbøjning
  • Øvelser som båden
  • Hofteåbnere
  • Stå på hovedet
  • Død mands stilling

Udholdenhed, styrke og fleksibilitet

Som navnet afslører, kræver det en god fysik og energi at gennemføre en time. Øvelserne er sammensat, så det bliver fysisk hårdt. Det er yogatræning med fokus på udholdenhed, råstyrke og fleksibilitet.

Det er en intens træningsform, som virkelig giver mulighed for at få brændt nogle kalorier af. Tempoet er ofte højt og gentagelserne mange, så din udholdenhed bliver testet på det ypperste.

Power Yoga

Når du udfører yogaøvelserne, herunder overgangene fra en position til en anden, stilles der krav til din styrke. Hvis ikke du allerede har en god grundstyrke, så er yoga med power elementer en ideel måde at få trænet muskler i hele kroppen.

Kroppens evne til at strække og bøje er et vigtigt element i stort set alle yogasystemer og denne yogaform er ingen undtagelse. Der vil forekomme øvelser, som får kroppen ud i udfordrende positioner, hvilket kan øge din fleksibilitet.

For at få det maximale udbytte af en time, skal vejrtrækningen times i forhold til øvelserne, som du udfører. Det tilfører endnu en mental dimension af udholdenhed og skaber en mere fokuseret træning.

Hvordan er en typisk Power Yoga time?

Det kan både ses som en fordel eller en ulempe, men Power yogatimer er ikke ens.

Du ved aldrig helt, hvad en yogatime byder på, da undervisningen vil afspejle yogalærerens evne til at sammensætte øvelserne. Det er dog sikkert, at du står overfor en fysisk udfordring, men samtidig får du mulighed for at give den alt, hvad du har i dig på din yogamåtte.

Hvis du ønsker en mere forudsigelig yogatime, kan du med fordel vælge et mere fastlagt yogasystem som Bikram. Her er nogle helt klare retningslinjer og yogatimerne ligner hinanden.

Hvorfor dyrke Power Yoga?

Du behøver ikke at være en inkarneret yogaudøver for at kaste dig ud i Power yoga. Der er heller ikke meget spirituelt forbundet med denne form. Mange vælger denne yogatræning frem for mere traditionelle yogaformer, når de ønsker rendyrket fitness og kalorieforbrænding.

Du finder yogaformen i mange fitnesscentre, hvor fokus ligger på kondition og en høj puls. Hvis du giver den max gas til en time, så kan du forbrænde en hel del kalorier.  Træningsformen er også forbundet med vægttab.

Gå til testen

Se vores store test af yogamåtter

VI har testet 10 forskellige yogamåtter, så du ikke behøver at gøre det. Klik på knappen og find din yndlingsmåtte nu.
Gå til testen